KRİZ YÖNETİMİ: MASADAN SAHAYA KRİZ NASIL YÖNETİLİR ?

Kriz mi? Ekonominin Dalgalı olma halleri mi? Sosyoekonomik yaşamın parçalı bulutlu olması durumları mı?

Kriz ve risk entegrasyonu?

Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Kriz ve Risk Yönetimi paylaşım serimizin bu durağında Türkiye’nin olduğu kadar küresel ekonominin gündemine oturan Kriz Yönetiminin dinamikleri ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Kriz nasıl yönetilir? Sağ duyu ile krizden nasıl güçlenerek çıkılır olgularını gelecek paylaşım duraklarına bırakarak gelin kriz olgusuna nasıl gelineceğine dair birkaç soru sorarak giriş yapalım Kriz Yönetim olgusuna, kriz menüsünün içeriğine.

Kriz olgusunun, bulutlarının bir habercisi yok muydu? Kriz vakasının yaşanacağına dair sinyaller algılanamadı mı? Kriz birdenbire, ansızın mı geldi? Kriz sürecine aniden ve habersiz mi yakalandık?

Tüm bur sorular gerçekçi, rasyonel veriler ile analiz amacı ile sorulur ise kriz süreci farklı yönetilir.  Yok tüm sorular duygusal, kızgınlık ve öfke ile sorulsa ve kriz olgusunun tüm faktörlerinin dış etkenli olduğu bizlerin hiçbir dahlinin olmadığı göz ile sorular irdelenirse kriz süreci farklı yönetilir.

Evet ne dersiniz? Soruları hangi gözlükleri takarak soracağız, analiz edeceğiz? Tercih sizlerin dersek nasıl bir süreçten geçebiliriz?

Farkındayım yine sorular ve sorular dediğinizi duyar gibiyim.

Müsaade ederseniz hadi gelin iki gözlüğü de takarak kriz sürecinin nasıl yönetileceğine dair farklı yolculuklar yapalım.

Birinci gözlük rasyonel, gerçekçi, sistematik diğer bir değişle masadan sahaya doğru kriz rüzgarlarının algılanışından ve sağ duyu ile yönetimine kadar aşama aşama ele alalım.

Evet kriz yönetim sürecinin masa fazında neler var olabilir? Masa da kriz ile ilgili hangi parametreler ele alınabilir? Saha fazında kriz sürecinin hangi dinamikleri uygulamaya alınır. Yakın zamanda on sekiz aylık süre ile yeni bir sektörde yeni bir şirkette başlattığımız etkin Kriz Yönetimi danışmanlığında bu kavramları ele almaya başladık.

Sizlerle de bu çalışmanın her aşamasındaki çıktılardan paylaşımlar yapmaya çalışacağız tabii ki sizlerin zenginleştirmeleri ile

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

AİLE ŞİRKETLERİNDE KUZENLER KONSORSİYUMU: AİLE ŞİRKETLERİNDE KUZENLER AŞAMASI

 

Aile şirketleri kuzenler aşamasında neden daha dalgalı olabiliyor?

Kuzenler ve aile şirketlerinde med-cezirler…

Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Bu paylaşım durağımızda Aile Şirketlerin de kritik bir faz olan, yönetilmesi farklı yönetim deneyimleri ile birlikte farklı bakış açılarını gerektiren “Kuzenler” aşamasını paylaşıma sunacağız.

Öncellikle Aile Şirketlerinde Kuzenler aşaması bazı literatürlerde belirtildiği gibi aile şirketlerinin bütünsel olarak kuzenler tarafından yönetildiği bir faz olmak ile birlikte üç neslin bir arada olduğu faz olarak da ifade edilmektedir.

Tüm dünya da ki aile şirketlerine bakıldığında yalnız ve yalnız kuzenler tarafından yönetilen ve-ya üç nesil bir arada yönetilen aile şirketleri oranı oldukça az olduğu görülmektedir. Bu gerçekten hareketle erken uyarı sistemlerini devreye alabilmek adına Aile Şirketlerinin henüz ikinci aşamasında yani ikinci jenerasyonda olan ve şirketlerde birinci neslin evlatlarının şirketlere gelişi ile kuzenler topluluğu oluşmaya başlaması ile birlikte Kuzenler Konsorsiyumu çalışmaları başlatılır.

Kuzenler Konsorsiyumu çalışmaları başlatılması ve yolcuğun devam ettirilmesi oldukça zorlu, stresli ve yolculuğun başarı ile devam ettirilmesi için insana – insan oğluna dair her ne varsa dikkate alınması, ince eleyip-sık dokunması gereken bir süreçtir.

Pekiyi Aile Şirketinin Sürdürülebilirliğini sağlamak için başlatılan Kuzenler Konsorsiyumu yolculuğu dahi neden bu kadar zor ve med-cezir gibi sorduğunuzu duyar gibiyiz? Evet erken uyarı sisteminin kendisi bu kadar zorlu ise aslında Kuzenler aşaması neden bu kadar sancılıdır diye mi sorsak? Kuzenler aşaması gerçekten sancılı ve her birey için anlaşılması ve yönlendirilmesi için farklı farklı yetenekleri ve özel anlamayı gerektiren bir süreç.

Bu arada lütfen şuna dikkat edelim tüm problem kuzenlerde, onlar gelmeden önce biz ne kadar rahattık, işimiz ile ilgileniyorduk, birey çekişmeleri, birey problemleri ve kaprisleri gündemimiz de yer almıyordu demeyelim. Sorun kuzenlerde değil, sorun kuzenlerin oluşturduğu med-cezirlerde değil. Sorun demeyelim de Aile şirketinin dalgalı olabilme durumları diyelim.

Özetin özeti Aile Şirketlerinde Kuzenler aşaması neden daha fazla dalgalı olabiliyor? Ve bu dalgalı durumları yönetebilmek adına Kuzenler Konsorsiyumu çalışmaları nasıl faydalı olabilir? bu ve benzer sorulara hep birlikte gelecek paylaşım duraklarında cevap vermeye ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com

www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

BİZ EĞİTİM VERMİYORUZ: 21 YÜZYILDA EĞİTİMİN ADI DEĞİŞTİ

BİZ EĞİTİM VERMİYORUZ: 21 YÜZYILDA EĞİTİMİN ADI DEĞİŞTİ

Eğitim mi? Öğrenme mi? Paylaşım mı? Dönüşüm mü? Değişim mi?

Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları Masadan Sahaya Tüm Sektörlerde ve Tüm Şirketlerde Sürdürülebilirlik paylaşım yolculuğumuzun bu durağında 21 yüz yılda değişen ve değişim rüzgarlarının devam ettiği dünya dinamiklerine göre yeniden formatladığımız sürekli öğrenme- paylaşma-değişim ve dönüşüm felsefemizi – odağımızı ve modelimizi paylaşıma sunacağız.

Ve biz diyoruz ki, değerli dostlar biz eğitim vermiyoruz. Pekiyi eğitim ve danışmanlık şirketi olarak şirketlerin-bireylerin takımların sürdürülebilir gelişmesine-zenginleşmesine 21. yüzyıl gereklerine göre nasıl katkıda bulunuyoruz?

Biz eğitim vermiyoruz, eğitim gerçekleştirmiyoruz, sizi kavramlarla /tanımlarla boğmuyoruz ve her yerde bulacağınız haberlerle strese yönlendirmiyoruz

Soru cevaplı, sizlerin şirketlerinize odaklı ve de özellikle departman bazında en fazla üç saatte üç güne kadar olabilen zaman diliminde odaklanılmış diyalog-atölye–vaka ve drama çalışmaları ile hemen ertesi gün uygulayacağınız reçetelerinizi oluşturarak bir sonraki yolculuklarda buluşmak üzere sizleri mevcut oturumdan uğurluyoruz. Bir sonraki oturumlar için yeni senaryolarınız ile yeni öğrenme yolculukları başlatıyoruz.

21. YÜZ YIL GERÇEĞİNDEN HAREKETLE FARKIMIZ

2000 yılından itibaren Özel – kamu sektörleri için başlattığımız bireysel ve kurumsal danışmanlık faaliyetlerimizi Bölgesel – il – sektör iş koluna odaklanarak tüm iş dinamiklerini dikkate alarak sürdürmekteyiz.

TUTKU-DENEYİM-SÜREKLİ GELİŞİM VE TÜM ÇALIŞANLARINIZIN BİR BÜTÜNÜN PARÇASI OLDUĞUNU, KARAR ALACAK VE ŞİRKETİN BÜYÜK FOTOĞRAFINA KATKIDA BULUNACAK KADAR KENDİSİNE GÜVEN DUYULDUĞUNUN HİSSETTİRİLMESİ bireysel ve kurumsal gelişim yolculuğumuzun temel yapı taşlarından birisidir.

Bulunduğunuz şehirden tüm Türkiye’ye – dünya açılan şirketinize 2018-2020 dinamiklerini de dikkate alarak uygulamalı- soru cevaplı ve şirkette hemen uygulanabilir reçeteler oluşturulacak çalışmaları gerçekleştirmek üzere yeni yolculuklara çıkmaya siz ne zaman hazır iseniz biz de o zaman size eşlik etmekten büyük bir keyif duyacağız.

EN KISA ZAMANDA BİR TÜRK KAHVENİZİ İÇMEK ÜZERE İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİZ

SAYGILARIMLA  

Aysel Evran

GELİŞİM ORTAĞINIZ

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

ETKİN İLETİŞİM SIRLARI – BİR FULARLIK FARK® İLE KENDİN OL, KENDİNİ TANI

ETKİN İLETİŞİM SIRLARI – BİR FULARLIK FARK® İLE KENDİN OL, KENDİNİ TANI

 

İletişim, anlatmak mı? Anlamak mı?

İletişim ve kendini tanımak. İletişim ve kendin olmak

Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

İletimi ile ilgili paylaşım serimizin bu durağında iletişim sürecinin olmazsa olmazı ve genel de göz ardı edilen kendini tanımak ve kendin olmak olgusuna dair paylaşımlarda bulunacağız.

Aslında bu yazı neden yazıldı? Yakın zamanlarda bir toplantıya katıldım toplantı da bir topluluk için projeler üretiliyor, fakat projeler başarılı şekilde uygulamaya alınamıyor ve ısrara projeleri insanlara iyi anlatmalıyız diyor proje liderleri. Pardon anlatmak mı, kaç defa denemişsiniz anlatmayı, anlatmak yerine projeden faydalanacağını düşündüğünüz kişilere neden sormuyorsunuz? Proje paydaşlarının taleplerini neden ısrarla dinlemiyorsunuz? Yok biz zaten çok iyi biliyoruz, biz onlar için onlardan daha onları daha iyi düşünüyoruz.

Pekiyi demezler mi proje ürettiğiniz kişilerden daha iyi biliyorsanız ve onlar için en iyi olanı daha iyi farkındaysanız projenin bırakın başarı ile sonuçlanmasını, uygulama için proje tasarım aşamasına dahi geçmiyor?

Balık avlarken bile sizin tadından hoşlanacağınız yemi oltaya takamazsınız değil mi? Balığın ağız tadına göre oltaya yem takarsınız değil mi? Balık avlama sürecinde bile iş bu kadar yalın ve sade iken neden konu insanlar olunca süreci zorlaştırıyoruz?

Zorlaşan ne biliyor musunuz? Dinleme sabrımız, dinleme sabrımız için de dinlerken kendimizi ne kadar iyi tanıyoruz? ne kadar kendimiz olabiliyoruz? Ne alaka der gibisiniz? Dinlerken karşımdakine yeterince cevap veremezsem, projem veya fikrim çürütülürse yani hesaplarla dinliyoruz ve bu da kendimizi henüz yeterince tanımadığımızı ve dinlerken maskeleri karıştırabiliriz endişesini oluşturur. Hesapsız, yenilecek bir maça ve maçtan iyi bir skorla ayrılma telaşı olmadan iletişim sürecini nasıl verimli ve keyifli kılabiliriz? Verimli iletişim için aslında ve aslında maskesiz, eldivensiz dinleyebilmek için kendimizi olabildiğince iyi tanımak, sınırlarımızın farkında olmak ve bulunulan koşulları da dikkate alarak kendimiz olabilmek yolculuğunu gerçekleştirmek faydalı olur. Pekiyi kendimizi nasıl tanıyacağız? Nasıl kendimiz olabiliriz? Cevaplar ve paylaşımlar gelecek buluşmalarda sizin zenginleştirmeleriniz ile gerçekleşecektir.

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com | aevran@etsgelisim.com

www.ayselevran.comwww.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

BİR FULARLIK FARK®

BİR FULARLIK FARK® İLE GELENLER: BİR PASTA VE PASTA USTASININ PASTADAKİ BİR FULARLIK FARK®’ı

Merhaba değerli www.etsgelisim.com paylaşım dostları;

Hani derler ya algı da seçicilik ve-ya neye odaklanıyorsanız odaklandığınız olgu ile ilgili etrafınızda örnekler-vakalar birden bire artar. Bizim ki de o hesap oldu, BİR FULARLIK FARK® ile ilgili gün geçmiyor ki farklı farklı mekanlarda farklı farklı insanların BİR FULARLIK FARK® ile karşılaşmayalım.

Yakın zamanda katıldığım sabah kahvaltısı ve sonrasında doğum günü etkinliğinde daha önce doğum günü kutlanan arkadaşımıza sıra dışı bir pasta yapan bir arkadaşın doğum günü pastası fotoğrafını gördüm. Yok olamaz BİR FULARLIK FARK® nasıl çalışmıştı? Pastayı yapan arkadaş hangi duygu-düşünce ve his ile bu pastayı yapmaya başladı? Malzemeleri seçerken her bir malzeme için nasıl bir hikayesi vardı? Bu arkadaşımız pastasını tasarlarken-malzemelerini seçerken-pastaya şekil verirken özetle pastayı vücuda getirme fazlarında ve de aslında pastayı yaptığı değerli arkadaşının pastayı arkadaşı görme anı ile ilgili neler hayal etti? Ve sonrasında arkadaşı pastayı gördüğü anda neler yaşadı?

Aslında dikkat edersek bir olgu daha var kendinde var olan ve pasta yaparak BİR FULARLIK FARK®’ını ortaya koymak için arkadaşımız ne yaptı? Masa da bir çalışma yaptı ve sonra sahaya sundu pastasını – pastasındaki BİR FULARLIK FARK®’ını.

BİR FULARLIK FARK® ‘I FARK ETMEK

Evet BİR FULARLIK FARK® ‘ı fark etmek birkaç faz ise bu farklılığı açığa çıkartmak için de MASADAN SAHAYA® kapsamında gerekli aşamalardan geçmiştir.

Bir sonraki buluşmamızda aşağıda tekrar özetlenen soruların cevabını arkadaşımızdan alarak pasta ile gelen BİR FULARLIK FARK®’ı zenginleştirmeye ne dersiniz?

Pastayı yapan arkadaş hangi duygu-düşünce ve his ile bu pastayı yapmaya başladı?

Malzemeleri seçerken her bir malzeme için nasıl bir hikayesi vardı?

Bu arkadaşımız pastasını tasarlarken-malzemelerini seçerken-pastaya şekil verirken özetle pastayı vücuda getirme fazlarında ve de aslında pastayı yaptığı değerli arkadaşının pastayı arkadaşı görme anı ile ilgili neler hayal etti?

Ve sonrasında arkadaşı pastayı gördüğü anda neler yaşadı?

Sizdeki BİR FULARLIK FARK®’ lar nelerdir?

MASADAN SAHAYA ANALİZ TEKNİĞİ ® ile Kendinizdeki BİR FULARLIK FARK ®’ı ve BİR FULARLIK FARK® İLE DOĞUŞTAN SAHİP OLDUĞUNUZ ARMAĞANI kendinizin ve-ya Sizdeki BİR FULARLIK FARK ®’ı bulmanızı sağlayacak bir AYNA’yı-DOKUNUŞU bulmanız dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com

www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®